Letošní dovolenou už absolvovala většina Čechů. Pro některé byla mnohem dražší, než si původně plánovali. Za nárůst nákladů můžou především základní chyby, kterých se kvůli nezkušenosti dopouštíme.

Velmi často se totiž stává, že si v dostatečném předstihu neprojdeme platnosti cestovních dokladů. Tak zvané „rychlopasy“ totiž vycházejí mnohem dráž než při běžném vyřízení. Pro děti do 15 let stojí dva tisíce korun. Cestovatele nad 15 let to v urychleném procesu stojí dvakrát tolik a na vydání si počkáte minimálně šest dní. Česká byrokracie už plánuje vydávání pasu ve zrychlené formě do 24 hodin, ale na tuto možnost si ještě počkáme a cena bude určitě vyšší.
Pochopitelně je nutné si doklady hlídat před zcizením, ztrátou, poškozením. Nezapomínejte, že neplatný doklad je potřeba odevzdat. O tom se moc neví. Hrozí Vám totiž pokuta až do výše 10 tisíc korun. 

·         Chraňte opuštěnou domácnost
Mnozí si uvědomují zranitelnost dočasně opuštěné nemovitosti, a proto se snaží svému okolí nedávat najevo, že se na plánovanou dovolenou chystají. V době sociálních sítí může být informace o plánované dovolená zveřejněna třeba dětmi. Ale také si můžeme do e-mailu nastavit automatickou zprávu, kde přímo uvedeme rozsah dní, kdy nebudeme k zastižení.
Nezapomínejte, že zkušený zloděj je schopen otevřít zámek během několika vteřin. Je vhodné si proto pořizovat pojištění aspoň krátkodobé. Je zde možnost objednat si i asistenční službu, která bude na nemovitost dohlížet po dobu Vaší nepřítomnosti.

·         Mějte přehled o kartě, kterou platíte
V Evropských zemí si obvykle vystačíme s hotovostí, v případě že je nutné sáhnout k platební kartě, dávejte si pozor na to, kterou a kde použijete. Pro rezervace hotelů nebo běžné platby volte kreditní. Pro výběr z bankomatů klasickou debetní kartu.

·         Cestovní pojištění je nutnost
Nikdy nepodceňujte informovanost ostatních členů rodiny, kteří cestují s Vámi. Velmi často se setkáváme se situací, kdy ostatní členové neznají ani společnost kde byla cestovní pojistka uzavřena nebo kde se doklad o pojištění nachází. I úplně triviální lékařské zákroky bez cestovní pojistky mohou vystoupat na několik tisíc korun.